Mechelen in Transitie?!


Mechelen in transitie...
Sinds het begin van 2013 is ook in Mechelen een transitiegroep actief.  Transitie Mechelen is een beweging met mensen van allerlei strekkingen. Het is geen typische beweging met een 'bestuur', maar een organisatie waar op transitiecafés en in werkgroepen wordt besloten hoe Transitie Mechelen eruit moet zien.

Op die transitiecafés wordt telkens met tientallen mensen besproken hoe we Mechelen (en we beginnen bij onszelf) duurzamer kunnen maken.  Er wordt in werkgroepen druk gediscussieerd over spullen ruilen, eigen groenten telen, fietspoolen, oude spullen opnieuw gebruiken, energie besparen, ...

Dankzij Transitie Mechelen wordt ook het sociaal weefsel versterkt. Mensen helpen elkaar, ontmoeten nieuwe mensen op de bijeenkomsten en mensen beseffen dat niet alles rond geld hoeft te draaien.


Transitie Mechelen in beeld:
Klik op de foto voor de fotoreportage.


      Transitiecafé januari 2014Transitiecafé mei 2013
Speelgoedruilbeurs juni 2013
Transitie in Mechelen:  anders, beter en plezanter!
Transitie. Het woord klinkt een beetje als transpiratie, de transit-zone op de luchthaven en geitenwollen sokken. Terwijl het gewoon “verandering” betekent. Verandering naar een duurzame samenleving. Ook jij bent al lang bezig met transitie: kon je je 20 jaar geleden inbeelden dat je vandaag zo goed je afval sorteerde ? We doen het tegenwoordig allemaal anders en beter ... en in de toekomst zal het nog meer anders en beter worden ! Die transitie is nodig, want alles rond ons verandert : de aarde warmt op, de olie is bijna op en het is crisis voor iedereen. Heb je daar al over durven nadenken? Wij wel. Wij zijn met veel, niet alleen in Mechelen, maar wereldwijd. We doen zelf iets om er voor te zorgen dat ons leven minder vervuilend, eerlijker en goedkoper wordt. We hebben geen geitenwollen sokken aan (tenzij het heel koud is) en ons leven is er alleen nog maar plezanter van geworden.


Hoe? We denken na waar we zelf het verschil kunnen maken en doen dat dan ook. Dat is soms even zoeken en aanpassen (verandering!), maar er zijn zo veel anderen mee bezig dat de tips je om de oren vliegen en voor je het weet heb je een nieuwe gewoonte. Een die nog iets oplevert ook : nieuwe gerechten op tafel, een warmer huis en toch een lagere energierekening, meer tijd of meer geld over op het einde van de maand.
In Mechelen zijn er veel mensen die, elk op hun manier, nu al een toekomst met minder olie voorbereiden. Transitie brengt al deze mensen samen, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Niet alleen rechtlijnige groene jongens die weigeren in een auto te stappen en enkel granen eten, maar even goed de zakenvrouw die boodschappen doet voor de bejaarde buurman en op haar terras aan pottuinieren doet. Kleine stappen om samen de wereld beter te maken. De wereld? Ja, zoals onze grootmoeder zei: “als ieder voor zijn eigen deur veegt is de straat proper”. En het werkt inspirerend.
Zou dat wel lekker zijn, zo’n lokale bio-groenten? Proef eens! Is dat wel handig, een deelauto? Denk daar nog eens aan als je de volgende keer parkeerplaats zoekt! Isoleren? Bekijk je laatste energie-afrekening!
Zin om na te denken over hoe je in je stad leeft? Om kleine, praktische gewoontes te kweken? Om een duwtje in je rug (en een schouderklopje) te krijgen omdat veranderen wel een beetje akelig klinkt? Niemand die zegt wat jij moét veranderen, geen opgelegde weg. Samen veranderen om onze toekomst beter te maken.